Jedzenie i zakupy w Bułgarii

Chcąc lepiej i pełniej poznać dany kraj,  warto obok zwiedzania, znaleźć czas na degustację specjałów lokalnej kuchni.  Czego warto spróbować będąc w Bułgarii? W bułgarskiej kuchni znajdziecie sałatki, zupy, dania warzywne oraz mięso i drób, często grillowane.

Oto kilka potraw charakterystycznych dla tego regionu.

Sałatka szopska  (шопска салата) – tę popularną sałatkę sporządza się z pokrojonego ogórka, pomidora, papryki i cebuli oraz słonego startego sera.

Tarator (Таратор) – jest to chłodnik ogórkowy sporządzony na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku i kopru

W wielu restauracjach dostaniecie też zupę rybną (рибена чорба).

Banica (Баница) – rodzaj pieczonego placka wypełnionego słonym serem sirene – białym twardym serem wytwarzanym z mleka owczego, krowiego lub koziego. Banica jest bardzo smaczna na ciepło.

Kebabcze (кебапче) – grillowane, mielone ruloniki zrobione zazwyczaj z mięsa wołowo-wieprzowego, przyprawionego solą, pieprzem i kminem rzymskim. Często podawane są z frytkami.

Gjuwecz (гювеч)– gulasz mięsno– warzywny.

Sarmi (cарми) – mięsne gołąbki zawijane w liście winogron.

Lepioszka z serem i czosnkiem (сырно-чесночная лепешка)  – przeczytałam gdzieś, że to taka alternatywa dla chleba. Mi bardziej kojarzy się z pizzą.

Palaczinta (палачинки) – cienki placek podawany na słodko z dżemem, lub na słono z żółtym serem kaszkawał lub serem sirene, podobnym do fety.

Bakława (баклава ) – bardzo słodki deser zrobiony z cienkich jak papier warstw ciasta, poprzekładanych masą z posiekanych orzechów lub migdałów z cukrem lub miodem. Takie ciasto zapieka się i na koniec polewa syropem.

Lody – kupując je, możecie być zaskoczeni, bo często są sprzedawane na tzw. wagę, a nie na gałki, jak u nas. Zwróćcie na to uwagę przed złożeniem zamówienia. Po włożeniu lodów do wafla, porcja jest ważona i dopiero usłyszycie cenę, jaką musicie za nie zapłacić. Jest ona wyższa niż ta podana przy ladzie.

Co można przywieść z Bułgarii, by przedłużyć smak i zapach wakacji?

Bułgaria jest największym producentem olejku różanego na świecie. Wytwarza się go ze zbieranych raz w roku płatków pochodzących ze specjalnej odmiany róży damasceńskiej uprawianej na terenie bułgarskiej Doliny Róż. Bułgarski olejek uchodzi za najlepszy, a co za tym idzie, za najdroższy. Bułgaria słynie z różnorodnych produktów wyrabianych z olejku pozyskiwanego z płatków róży. Różany ekstrakt dodaje się do wielu kosmetyków. Co wpływa na taką popularność olejku różanego? Oczywiście jego właściwości, nie tylko upiększające ale również lecznicze. Olejek różany znalazł więc zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W Bułgarii, na jego bazie produkuje się różnorodne kremy oraz mydła i wody różane.

Produkty takie znajdziecie w wielu mniejszych i większych sklepach oraz sieciówkach.

Z produktów spożywczych warto przywieść:

Kaszkawał (Кашкавал)– bułgarski żółty ser, moim zdaniem bardzo smaczny.

Słodkie galaretki w różnych smakach posypane pudrem, znajdziecie też o smaku różanym lub miętowym.

Syrop różany lub w zielonym kolorze, słodki syrop piniowy.

Z przypraw można zaopatrzyć się w:

Czubricę (Чубрица) – przyprawa, którą uzyskuje się z cząbru górskiego. Czubricą przyprawiać można mięsa, fasolę, zupy i sery, można też posypywać nią kanapki.

Szarena sol (шарена сол) – niech nie zmyli Was nazwa. To nie jest szara sól tylko mieszanka różnych przypraw. Wśród nich jest też czubrica czyli cząber.  Szarena sol przyprawa dodawana jest przez Bułgarów do wielu potraw.  Można ją traktować jako zamiennik popularnej u nas Vegety.

W Bułgarii kupicie mocne i słabsze alkohole.

Wino – białe i czerwone (np. kadarka). Jeżeli będziecie w ogrodach i pałacyku w Bałcziku, dostaniecie tam wino z fig  lub róży z Royal Wine Cellar. Nie kupicie tego wina w żadnym sklepie. Królewska piwnica  ma swoją stronę internetową, z której można zamawiać wina do domu: http://kralskata-izba.com/en/   

Znane marki piwa dostępne w Bułgarii: Kamenitsa (Каменица), Shumensko (Шуменско пиво), Zagorka (Загорка).

Z innych trunków to śliwowica (сливовица) czy rakija (ракия) –wysokoprocentowy alkohol wytwarzany najczęściej ze śliwek, winogron lub brzoskwiń. W Bułgarii dostaniecie też różnego rodzaju likiery (Ликьор), różane również.

Oprócz artykułów spożywczych i kosmetycznych, zwróćcie też uwagę na gliniane naczynia o charakterystycznych zdobieniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.